Rabu, 26 September 2012

KESIHATAN


Assalamualaikum...
kali ni aku nak cerita pasal kesihatan pulak.
bagus untuk diri sendiri dan orang lain jugak ni.
selalunya la kan...kita dengar, dengan memakan brokoli boleh mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kanser...tapi kanser yg dinyatakan tak melibatkan pundi kencing...

kali ni, aku nak share something yg interesting...dimana, sebelum ni, aku pun tak tau pasal benda ni tau...


Hasil daripada kajian di Harvard baru-baru ini, mendapati bahawa sayuran seperti brokoli dapat memberi perlindungan terhadap kanser pundi kencing. ia lebih berkesan sebanyak 2 hingga 3 kali ganda kepada lelaki berbanding wanita. para saintis menganalisis diet hampir 50,000 orang lelaki dan mendapati bahawa mereka yg makan 5 hidangan atau lebih brokoli dalam seminggu berkemungkinan dapat mengelakkan kanser pundi kencing selama sepuluh tahun berbanding mereka yg tidak memakannya. brokoli dan kubis dipilih sebagai makanan yg paling protective.

so pada sesiapa yg rasa tak suka makan brokoli tu, rajin-rajinlah makan ye...prevention is better than cure rite...

(^_^)

Sabtu, 15 September 2012

menjelang hari peperiksaan akhir sem 1 12/13

assalammualaikum semua...

apa habaq?
habaq baik...
kihkih tolong jawabkan..
hahahaha

okay dengan masa dalam 2 minggu lagi saya akan menduduki peperiksaan akhir sem 1 12/13
cepatnya masa berlalu kan..
4 bulan lebih untuk semester kali ini kot..
kot lah kan..
tapi bila dok dalam kelas rasa lamanya kelas nak habis kan..
hahahahaha
biasa lah tu lumrah sebagai pelajar universiti..
5 subjek yang harus saya lalui iaitu subjek Mekanik Bahan, Kej. Alam Sekitar, Kej. Geomatik, Matematik Kej. , Hidraulik..
bagi saya 5 subjek ni sangat susah.
semakin ke depan semakin susah subjeknya. *hipotesis
kihkihkih..

lepas ni MUNGKIN jarang buka laptop dah kot sebab nak fokus untuk subjek-subjek final ni.
MUNGKIN lah kot.. mungkin
hehehehehe
tapi apa-apa pon.."USAHA TANGGA KEJAYAAN" "BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH DEMI KEJAYAAN" bukan pada pointer saja na..

doakan saya boleh jawab final exam nanti ye
yang penting usaha..usaha..usaha.
okay saya rindu family saya *takda kena mengena pon *mata keatas tangan di dada
hahahahahaha

okay bye bye
always smile :)
assalammualaikum :)

Ahad, 26 Ogos 2012

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Okay mula-mula sekali kita mulakan dengan....
Bismillahirohmanirahim
Assalamuaalaikum.
hihihi(gelak tutup mulut) :)
hahaha..aku sendiri pon tergelak baca..kahkah

sebulan kita berpuasa di bulan ramdhan dan bulan ramadhan pun telah pergi meninggalkan kita
insyaAllah panjang umur murah rezeki kita berjumpa lagi bulan ramadhan pada tahun hadapan.
InsyaAllah
cewahhhhh kemain aku tulis.. hahhahaha

okay first raya, akuuuu
mesti la pi sembahyang raya dulu dengan keluarga aku..haihh
takkan la teruihh nk pi kutip duit raya kot..hahahahaha
awai lagi..hehehe
lepas je habis sembahyang raya, dengaq khutbah 
aku pon pi la bersalam-salam dengan orang lain.
'Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin na'
:D
lepas salam ja, teruih pi kat kreta
ini lah hasilnya

posing kat kereta avanza 1.3 warna maroon
milik abah.
kihkihkih
senyum tak sangga aku 
hahahaha
nasib baik tak boleh nk senyum sampai kat telinga
hahaha
kalau boleh..bangga aku
hahaha
lagi pun
'senyum tu kan menawan'
senyuman kan salah satu sedekah
ehh betoi ka?
hahaha tak ingat la

dalam hari raya pertama ni aku pi la menziarahi kubur
lepas tu ada la orang datang beraya di rumah aku..sepupu aku pon ada datang.
dalam raya pertama ni jugak la aku mkan banyak
makan ketupat palas, lemang rendang ayam, rendang daging,
yang tu ja aku makan dari pagi sampai malam.
sedap kenyang puas..hahahaha
tapi badan macam tu jugak..haihhh
bila nak besaq pon tak tau la aku.
mungkin kena kawin kot baru nak besaq..kahkah
 raya kedua bagi aku memang paling best
sebab keluarga mak long aku datang 
anak anak buah aku pon ada sekali.
wahh bestnya.
untung aku jugak dapat duit raya kat situ
kihkihkih

sebelum diaorang sampai ke rumah...
sempat lah aku dengan abang aku berBBQ untuk makanan tengah hari depa semua tu.
aku dengan abang aku pon mula membakaq bakaq ikan siakap dengan ayam sekoq
pergggghhh sedap kot 
dengan aku aku pon terbakaq jugak
hahaha
nasib baik tak hanguihh ja
.
 ni la gambaq aku beraya dengan sepupu aku kak ina
yg dekat celah kat kak ina tu
tu lah anak buah aku. furqan
suka sangat ikut aku.
hahaha

ehh banyak lagi ni kalau nak ceghita
ehh banyak sangat lah.
hahaha

tapi takpa la lain kali lah aku update post baru
hampa just tunggu ja
 okay byebyebye tatata tititit tututut
hahah
okay assalammualaikum
selamat hari raya maaf zahir batin

Sabtu, 21 Julai 2012

RAMADHAN AL-MUBARAK :)

ASSALAMMUAALAIKUM..SALAM SEJAHTERA..SALAM PERPADUAN..SALAM SATU MALAYSIA.
ceehhhwahhh dah macam PERDANA MENTERI la pulak..kih kih kih..
okay SALAM RAMADHAN jugak untuk yang membaca post ni..hehehe..
posa posa posa noh...kih kih kih
 pada hari pertama kita posa nie(guna loghat utara)hihihi..aku bersahur dengan kawan aku di rumah sewa. kawan aku masak nasi goreng dengan telur dadar tu untuk bersahur..alhamdulillah terima kasih kawan..
pada hari pertama posa nie pon aku dah dapat dugaan..
DUGAAN DIA APA LAGI?? 
LAPAQ la nak kena tunggu 14jam baru dapat buka posa..
hahaha
terok aku nie..
biasa la tu kalau lapaq..tu lah dugaan macam mana orang yang susah yang tak dapat makan nie..
kita pon kena la merasa macam depa jugak..susah senang kita bersama..
cehhhh ayat tak boleh blah..hahaha
tapi betoi jugak tu..
tak mohong pon.. (mohong=bohong=tipu)
hehehehe
aku pon dapat dugaan yang lain jugak pada hari pertama posa nie..
tapi dugaan nie peribadi la sikit..tak mau ceghita kat sini pulak..personal.
heheheheehe
tapi semua tu adalah dugaan Allah untuk kita..
nak uji kita semua..

okay takat nie saja la  my story mory..cehhh speaking tu..hihihi
okay salam ramadhan.
posa jangan tak posa na..
posa penuh tau.
yang kaum hawa tu tak kisah la kalau tak penoh posa tu..
kaum adam paham..
hahahaha
 assalammuaalaikum :)

Selasa, 17 Julai 2012

Jangan Kahwini Wanita Yang Ada Sifat Ini


Bismillahhirohmannirrohim
Assalammuaalaikum 
saja buat entry yang macam nie..just untuk peringatan sahaja.
hehe bacalah :)
Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : “Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah”.
1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.
2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.
3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.
4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.
5. Wanita Basaqah : ada 2 makna,
Pertama, wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
Kedua, dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.
6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

Rabu, 11 Julai 2012

Tahun 2 Semester 1 Di UTHM

assalammuaalaikum
kepada yang membaca blog ini.
maaf lama dah tak update blog nie sampai berhabuk blog nie.. kui kui kui
sat sat na..nk lap sat banyak habuk sgt..hahahaha
ha kan dh bersih takda habuk baru nampak comel.. kih kih kih
jeng jeng jeng
bermula lah ceriteranya..
wahhh kemain lagi.. hahahha

ok pada tanggal 11/06/2012
bermulalah pengajian baru di uthm iaitu masuk tahun 2 semester 1
yang mencabar bg diri aku nie..
subjek subjek untuk semester nie pon lagi mencabar dr semester2 yg lepas.
mcm mne pon kna belajar jgk.
nk tak nk..kena belajar..huh
hahahahahahha

ok.
pastu bermula lah hidup aku di luar asrama dengan kawan kawan baik aku
kiden fendi kamarul anuar akim ganu pijo afzan
rumah berhadapan dgn uthm tppppppppppp
masyaAllah jauh kedalam 4KM habaq hiang
hahahaha
tp kami semua redha bersyukur dan terima hakikat.
alhamdulillah samapai sekarang kami hidup dgn selesa dan bahagia 
hmmmm :) (buat muka comel)
hahahahah

pastu apa lagi nk cerita..?
hahaha
ehhh baru perasaan..'SAMAPAI' pon boleh bah
hahaha
ok nanti la smbung bercerita lg
bubye :)

Selasa, 5 Jun 2012

KESABARAN DALAM MENJALANI KEHIDUPAN SEHARIAN

Assalammuaalaikum :)
kepada sesiapa yang membaca dalam blog ini :)
okay dengan ini bermula ceritanya. kih kih kih :p(ketawa comel)

okay kita sedia maklum bahawa kesabaran ni sangat penting dalam hidup kita.
'Kesabaran itu adalah Separuh Daripada Iman'
aku sangat setuju dengan ayat di atas ini dan aku selalu ingat dengan ayat ini
sebab apa aku setuju dan ingat ayat ini?
ia boleh menghindarkan aku daripada aku berbuat jahat, dengan adanya kesabaran ni aku tak menyusahkan orang lain, dan aku boleh buat kerja dengan tenang dan sistematik lagi. hehehe :)
yang penting dalam hati tu, diri sendiri kenalah adanya sifat kesabaran dan kawal sifat tu dengan sebaik-baiknya
Insya-Allah dengan kesabaran tu akan membuatkan kita hidup dengan tenang :)
dan ada hikmahnya disebalik kita bersabar ni :)
*KESABARAN ITU SANGAT PENTING

sampai sini sahajalah aku bercerita.
nanti aku update lagi.
aku tak suka update panjang-panjang ni sebab nanti aku akan merepek yang bukan-bukan..
hehehehehe :)
okay
Assalammuaalaikum :)


Khamis, 17 Mei 2012

okay assalammuaalaikum
sedia maklum final exam akan bermula pada minggu depan pada tarikh 21/05/2012 isnin dan 23/05/2012 selasa
so..tinggal dua hari dan beberapa jam lagi je untuk sampai pada tarikh hari isnin tu..
study?????????
study la jugak..hehe..tp tak tahu la masuk dalam kepala otak ke..insyaAllah masuk..hehe
apa-apa pon study lah selagi boleh study..hahah
subjek yang susah bahan kejuruteraan awam dengan statik&dinamik plak tu..
wahhhh macam susah je..tapi memang susah pon..
hahahahahahaha
okay..chow chin chau
bubye

Selasa, 15 Mei 2012